Welkom bij Centrum Verzekeringen NV

Verzekeringen. Beleggingen.

Lees meer

SOS: mijn eerste belastingbrief

De eerste keer het vliegtuig nemen, de eerste dag op je nieuw kot of het eerste ritje met je eigen wagen, het zijn allemaal mijlpalen waar we in ons leven naar uitkijken en van genieten. Voor de eerste keer je eigen belastingbrief invullen daarentegen, is iets waar mensen nu niet per se naar verlangen. Toch is het een belangrijk moment en doe je het beter van de eerste keer goed.

Koppel het nuttige aan het aangename

Stop met uitstellen, maak tijd in je planning en vul je belastingbrief zo zorgvuldig mogelijk in. Neem er bijvoorbeeld een lekker fris drankje of een kop koffie bij. Zo kan je op je gemak al het nodige in orde brengen. Woon je nog thuis? Dan kan je eventueel aan je vader of moeder vragen om je hierbij te helpen. Er is vast wel iemand in je dichte omgeving die al een jarenlange ervaring heeft met het invullen van belastingbrieven.

Online of op papier

Er zijn 2 mogelijkheden om een belastingaangifte in te dienen. Enerzijds kan je dit online doen via Tax-on-web of anderzijds op papier. Het voordeel van de online methode is dat je dan tijd hebt tot 12 juli om dit in orde te brengen. Als je beslist om je aangifte via papier in te vullen, moet je dit indienen voor 29 juni. Zelfstandigen daarentegen hebben tijd tot eind oktober om dit in orde te brengen. Handig om te weten is dat je het online systeem op voorhand, online kan testen via Tax Calc. Een aanrader!

Benodigde documenten

Je loonfiche is het belangrijkste document dat je nodig hebt. Daar staat op hoeveel bedrijfsvoorheffing er reeds werd ingehouden van je loon. Dat wordt gezien als een soort voorschot op de daadwerkelijke belasting. Indien je te veel voorschot betaalde, krijg je het verschil terug en anders moet je het verschil opleggen. De eindafrekening volgt vaak pas een aantal maanden tot een jaar nadat je je aangifte hebt ingediend. Goed om te weten is dat de aangifte die je dit jaar doet, gaat over de inkomsten van het voorbije jaar.

Daarnaast zijn er ook heel wat attesten die je best bij de hand houdt omdat je sommige uitgaven mag aftrekken van je belastingen. Denk maar aan pensioensparen, giften aan erkende instellingen, woonlening en de schuldsaldoverzekering.

Nog vragen?

Een belastingaangifte doen is nooit fijn en al helemaal niet eenvoudig. Wees daarom ook zeker niet bang om hulp te zoeken, want die is er! Zo kan je onder andere op de website van de fiscus terecht voor heel wat informatie en uitleg of kan je terecht in een belastingkantoor in je buurt.

Back to overview